5 razloga zašto su štampane slike na platnu najbolji izbor za vaš zid

 

Možda pojam štampane slike na platnu zvuči malo neobično ili nelogično. Svakako je kasno da se ispravi jezička greška, to što i fotografije zovemo slikama. Sliku treba naslikati, reći će vam pre svih jezički čistunci. Pa, ipak, štampane slike na platnu, imaju toliko sličnosti sa svojim naslikanim rođacima, da može se reći s pravom nose ovaj naziv.

 

 

Postoje tri tipa štampanih umetničkih dela: ona na papiru za štampu, na koja verovatno prvo pomislite kada razmišljate o fotografiji kao ukrasu na svom zidu, ona na tipu papira koji se zove arhivski i obezbeđuje trajanje, i ona na platnu visokog kvaliteta. Štampa na platnu je najbolje rešenje, rezultati su spektakularni, a razlozi su sledeći:

Slike štampane na platnu traju duže

Kad kupite nešto za kuću, hoćete da traje, zar ne? Štampa na platnu je ovde bez premca. Postoje 2 tipa platna na kojima se štampa, pamučno, gde dolazimo do prve sličnosti sa slikama nastalim primenom ulja na platnu, akvarela i sl, i platno na bazi plastičnih jedninjenja, podjednako izdržljivo kao pamučno. Obe vrste su pre svega otpornije na uslove u okruženju u kome se nalaze, tipa temperatura i vlažnost, što im obezbeđuje duže trajanje.

 

 

Takođe, kada nešto otštampate na platnu, budite sigurni da neće bledeti. Papir izložen određenim vremenskim prilikama žuti, dok se platnu na bazi plastičnih jedninjenja to ne događa, a pamučnom platnu treba mnogo više vremena da ovome podlegne. I eksperimenti su pokazali da su platna dugovečna, konrektno traju više od 100 godina, što se za bilo koju vrstu papira ne može reći.

Bez ograničenja u veličini

Ako želite da štampate nešto na papiru u velikim dimenzijama, mogućnosti su vam prilično ograničene, a kriterijumi koje treba da zadovoljite da bi izgled slike na papiru bio kako treba veoma visoki. Međutim, kada štampate na platnu, mnogo ste manje ograničeni zbog bolje apsorpcije. Ukratko, ako štampate na platnu, možete mnogo slobodnije da birate dimenzije.

Lako čišćenje

Koliko god da održavate higijenu u svom domu, prašina će pronaći put da se slegne, a i pauci će odraditi svoje. Ali, ako posedujete sliku štampanu na platnu, čišćenje je izuzetno jednostavno. Većina njih ima zaštitini sloj koji ih štiti od UV zraka, ali i od prašine i drugih atomsferskih čestica, kao i od otisaka prstiju. Za čišćenje možete koristiti vlažnu krpu ili čak slikarsku četkicu, a posle toga ostavite sliku da se osuši na sobnoj temperaturi, čak i na suncu, što bi recimo bilo poguno za slike štampane na bilo kojoj vrsti papira.

 

 

Naravno, važno je da redovno čistite svoje štampane slike jer na taj način doprinosite njihovoj lepoti i trajanju. Stručnjaci kažu da je najbolji način čišćenja tapkanje vlažnom krpom po celoj površini kako biste uklonili sve naslage prašine.

Vizuelni efekat

Pored svih ovih praktičnih prednosti, slike štampane na platnu kao svoju najveću vrednost nude upravo sličnost sa umetničkim delima nastalim bojama i četkicom. Same dimenzije platna i gore navedena postojanost boja, a i to što nismo navikli da vidimo fotografije u ovoj formi, lako će obmanuti oko i učiniti da gosti koji se dive kolekciji slika na zidu ni ne pomisle da je pred njima fotografija.

 

 

A moramo da priznamo da možda nije fer što insistiramo na poređenju sa tradicionalnom varijantom slika na platnu jer su štampane slike umetnička kategorija za sebe i veliki broj fotografa ovekovečio je svoja dela štampom na platnu.

Cena

Slike se štampaju na platnu i nakon sušenja nameštaju na ram. Ovakav način izrade podrazumeva veoma malo učešće ljudskih ruku što znači da je cena ovakvih slika 30/40 % niža od tradicionalnih slika na platnu. To vam daje mogućnost da birate motive i boje mnogo opuštenije, jer ćete moći da češće da menjate i više da kombinujete zidne dekoracije. Pogotovo ako vam je enterijer dnevne sobe u neutralnim bojama, možete da ga osvežite brzo, lako i po niskoj ceni. Takođe, ne morate menjati nameštaj, primenite raspored i osvežite zidove novim slikama i novim motivima. Sa štampanim slikama, to je mnogo jeftinije, a efekat je odličan.

 

 

Iz svih ovih razloga ljudi se sve češće odlučuju za štampane slike na platnu kao ukras za svoj zid. Kada se odlučite za štampu, uštedeli ste novac u odnosu na „slikane“ slike, ali ste dobili autentično umetničko delo, budući da se obično radi štampi originalnog rada. Da ne govorimo o tome da se sve češće nudi mogućnost da svoju fotografiju otštampate na platnu i dobijete uspomenu i ukras za svoj zid.

 

 

 

 


Views and questions VISITORS

fotografija
jeca
25.11.2016 10:01
...
jovana
24.11.2016 17:04
NzlmND